Cronica activităților de voluntariat ASCHF din Peresecina în februarie 2024

CALENDARUL ACTIVITĂȚILOR - FEBRUARIE 2024

Împreună construim o comunitate incluzivă!

În luna februarie a anului 2024, echipa noastră de voluntari a fost plină de entuziasm, desfășurând o serie captivantă de activități pentru a spori incluziunea socială și a aduce zâmbete pe fețele tinerilor cu dizabilități din Raionul Orhei. De la atelierele handmade la vizitele culturale și activitățile sportive, fiecare eveniment aduce cu sine oportunități de dezvoltare personală și conexiuni durabile între beneficiari și voluntari.

Ateliere handmade

În cadrul atelierelor handmade, am creat împreună primii mărțișori, simboluri ale primăverii și ale speranței. Atmosfera a fost plină de veselie și creativitate, dar și mici opere de artă realizate cu pasiune și implicare.

  • 8 februarie – Casa Comunitară din satul Mălăiești
  • 13 februarie – Casa Comunitară din satul Zorile

Atelierele sunt o adevărată explozie de culoare și bucurie! Voluntarii și beneficiarii noștri au pregătit mărțișoare pline de creativitate și căldură, într-o atmosferă vibrantă de primăvară. În timp ce ne-am bucurat de fiecare moment de creație, nu am uitat să celebrăm și dragostea în toate formele ei frumoase, pregătindu-ne să dăruim și să primim cele mai frumoase emoții înainte de Ziua Îndrăgostiților!

Vizite culturale

În luna februarie beneficiari și voluntarii noștri au vizitat Mall-ul din Chișinău, transformând o simplă vizită într-o aventură memorabilă. De la explorarea cărților din librării și degustarea deliciilor turcești, până la vizionarea filmelor 3D, fiecare moment a fost încărcat de bucurie și entuziasm. Astfel de experiențe au adus oportunități de socializare și distracție, consolidând legăturile dintre participanți.

Pe 4 februarie am vizionat împreună cu beneficiarii de la Locuința Protejată Nr.2 din or.Orhei, „Marea Migrație” – filmul animat care tratează probleme general umane apelând la o familie de rățuște.

Pe 24 februarie , împreună cu beneficiarii de la Locuința Protejată Nr.1 din or.Orhei, am vizionat „Povestea Magică a Fluturilor”  – o animație captivantă care oferă o perspectivă unică asupra incluziunii sociale. Filmul spune povestea neașteptată a unui tânăr fluture care urmărește visul de a zbură, chiar și cu o singură aripă, filmul subliniază importanța acceptării și integrării persoanelor cu diverse abilități în comunitate. 

Ateliere de culinărie

Cu cea mai mare bucurie și pasiune, voluntarii noștri s-au dedicat atelierelor de gătit alături de tinerii din cadrul serviciilor sociale din Raionul Orhei! Într-o atmosferă plină de energie și entuziasm, am împărțit idei, sfaturi și suport, bucurându-ne de fiecare moment petrecut împreună.

Impactul activităților asupra tinerilor cu dizabilități este remarcabil. Prin atelierele noastre de gătit, nu doar că încurajăm dezvoltarea personală și abilitățile de comunicare empatică, dar și promovăm incluziunea socială și independența acestora. Fiecare întâlnire devine o experiență memorabilă și educativă, iar gătitul devine un mijloc prin care construim un mediu sigur și echilibrat pentru toți cei implicați.

  • 1 februarie  – Locuința Protejată Nr.2 din or.Orhei
  • 3 februarie  – Casa Comunitară din satul Zorile
  • 11 februarie – Locuința Protejată Nr.1 din or.Orhei
  • 16 februarie – Casa Comunitară din Bolohan
  • 26 februarie – Casa Comunitară din Mălăiești

Activități sportive

Indiferent dacă vorbim despre încurajarea unui stil de viață sănătos și activ, crearea unui mediu incluziv și echitabil sau oferirea timpului nostru pentru binele altora prin voluntariat, toate aceste aspecte reflectă contribuția noastră în diversele aspecte ale vieții sociale și comunitare.

Noi am reușit să găsim legătura între sport, incluziunea socială și voluntariat! Toate acestea înseamnă să colaborăm și să fim parte dintr-o echipă! Activitățile sportive nu doar ne mențin sănătoși și activi, ci și promovează incluziunea socială, adică acceptarea tuturor, iar voluntariatul reprezintă ajutorul reciproc atunci când avem nevoie.

Astfel, activitățile sportive și de socializare între beneficiarii noștri și voluntari au un rol important în programul nostru de voluntariat. Prin intermediul acestor activități, demonstrăm că împreună putem face lumea un loc mai frumos și mai prietenos pentru toți!

  • 18 februarie – Casa Comunitară din Ciocîlteni
  • 29 februarie – Casa Comunitară din Mălăiești

Evenimente publice „Ziua ușilor deschise

Pe 25 februarie, Casa Comunitară din satul Mălăiești a găzduit o zi specială, dedicată beneficiarilor și voluntarilor. A fost un eveniment plin de bucurie, muzică și surprize, unde comunitate a fost invitată să descopere frumusețea și includerea socială promovată de ASCHF din Peresecina. Această activitate a debutat seria de evenimente publice organizate în serviciile sociale din Raionul Orhei.

Admirăm angajații Centrul de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități mun. Orhei care și-au adus aportul valoros în organizarea evenimentului. Mulțumim partenerilor noștri în promovarea voluntariatului in Raionul Orhei Asociația Obștească Servicii Sociale Durabile , YK Orhei , Colegiul de Medicina Orhei. Suntem recunoscători echipei EvenTime Marina Rusu pentru decorul spectaculos și programul distractiv. Apreciem măiestria lui Culea Constantin Photography în a prinde cele mai speciale momente ale evenimentelor.

Urmează încă 6 astfel de activități pe parcursul lunilor Martie și Aprilie 2024. Mai multe detalii despre evenimente pot fi găsite în acest articol. Împreună construim o comunitate incluzivă!

Fie că vrei să te implici în atelierele noastre creative, să explorezi lumea prin vizitele culturale sau să aduci contribuția în activitățile sportive sau evenimentele comunitare, există loc pentru fiecare în familia noastră de voluntari. Înregistrează-te acum și fii parte din schimbarea pe care o aducem împreună în comunitatea noastră. Înregistrează-te acum pentru a deveni voluntar!

Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Peresecina implementează proiectul „Prin informare și capacitare spre consolidare și schimbare” în cadrul proiectului „MYCS: pentru o societate civilă de tineret mai puternică”, implementat de Terre des hommes – Moldova, în parteneriat cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile(România) și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (Moldova) și este cofinanțat de European Union in the Republic of Moldova.
 
Proiectul MYCS își propune să consolideze capacitățile actorilor civici locali din domeniul tineretului de a presta programe și servicii de participare și capacitare incluzivă și durabilă a tinerilor. Mai multe informații despre proiect și activități aflați aici: www.tdh.md/MYCS
 

Note: Imaginile și datele cu privire la beneficiari au fost folosite cu acordul acestora și în strictă conformitate cu principiile confidențialității.

Contactează-ne

Linkuri utile

Galerie

Proiectul „Prin informare și capacitare spre consolidare și schimbare” este desfășurat de  Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Peresecina în cadrul proiectului „MYCS: pentru o societate civilă de tineret mai puternică”, implementat de Fundația Terre des hommes Moldova, în parteneriat cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (România) și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (Moldova) și cofinanțat de Uniunea Europeană. 

Proiectul MYCS își propune să consolideze capacitățile actorilor civici locali din domeniul tineretului de a presta programe și servicii de participare și capacitare incluzivă și durabilă a tinerilor. Mai multe informații despre proiect și activități: www.tdh.md/MYCS

Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Peresecina a fost parte a programului de granturi mici pentru organizațiile societății civile, implementat de UN Women Moldova, în contextul proiectului „Integrarea dimensiunii de dizabilitate în intervențiile umanitare la criza refugiaților din Ucraina”, finanțat de Parteneriatul Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (UNPRPD).