Sesiunea nr.3 a cursului de instruire inițială a voluntarilor

SESIUNEA NR.3 A CURSULUI DE INSTRUIRE INIȚIALĂ A VOLUNTARILOR

Programul de voluntariat ,,Prin informare și capacitare spre consolidare și schimbare"

Agenda și tematici abordate

  • Înregistrare și deschiderea sesiunii

Sâmbătă dimineața a debutat cu un călduros “Bun venit!” și o cafea revigorantă pentru participanți. Deschiderea oficială s-a remarcat printr-un Icebreaker energizant, menit să spargă gheața și să faciliteze comunicarea între participanți.

  • Codul de Etică al Voluntarilor ASCHF din Peresecina

O componentă crucială a sesiunii a fost revizuirea și semnarea Codului de Etică al voluntarilor. Aceste reguli constituie temelia interacțiunii etice și profesionale în cadrul programului de voluntariat.

  • Specificul lucrului cu beneficiarii cu necesități speciale

Participanții au explorat particularitățile și necesitățile beneficiarilor ASCHF din Peresecina, învățând reguli esențiale pentru o interacțiune empatică și respectuoasă.

  • Element Practic: Exerciții de sensibilizare

Sesiunea a inclus exerciții interactive menite să dezvolte sensibilitatea față de nevoile speciale ale beneficiarilor. Aceste momente practice au fost urmate de dezbateri și discuții constructuve.

  • Încheierea instruirii

Sesiunea s-a încheiat cu o recapitulare a temelor abordate și cu concluzii relevante. Participanții au plecat încărcați de energie pozitivă și cu un set solid de cunoștințe și abilități.

O componentă esențială a acestei sesiuni a fost focalizarea asupra beneficiarilor programului de voluntariat, tineri cu dizabilități mintale din 7 Servicii sociale de tip Casa Comunitară și Locuință Protejată din Raionul Orhei. 

Am identificat stereotipurile și prejudecățile cu care se confruntă acești tineri, dar am și evidențiat latura lor autentică și plină de resurse:

  • Curaj și învățare: Acești tineri învață semnificația cuvântului “acasă” și se adaptează plăcerilor simple ale vieții.
  • Încredere în intenții bune: Se bucură sincer de comunicare, apreciază vizitele de la vecini, beneficiari sau prieteni.
  • Ospitalitate și generozitate: Cu inimile deschise, sunt gata să împărtășească tot ce au mai bun.
  • Creativitate și pasiune: Prin activități artistice, gătit, grădinărit și îngrijirea animalelor, demonstrează pasiune pentru viață.
  • Spirit de echipă și dorința de acceptare: Doresc să se simtă acceptați și să interacționeze cu ceilalți.
  • Bunăvoință și deschidere: Apreciind sincer manifestările de bunăvoință și prietenie, sunt receptivi la conexiuni umane sincere.

Un aspect-cheie a fost dezvoltarea abilităților de comunicare empatică. Participanții au contribuit la crearea ,,Arborelui Empatiei”, alcătuit din reguli esențiale pentru o comunicare eficientă și respectuoasă între voluntari și beneficiari.

Sesiunea 3 a reprezentat un pas semnificativ în procesul nostru de formare și aliniere către misiunea noastră de sprijinire a tinerilor cu dizabilități mintale. Mulțumim tuturor participanților, formatorului Valentina Malenchi și partenerilor noștri care au contribuit la succesul acestei inițiative. Urmează să ne revedem la următoarea sesiune, în care vom explora noi dimensiuni ale voluntariatului  și vom continua să construim conexiuni de înțelegere și acceptare.

Beneficiarii programului de voluntariat ASCHF din Peresecina

Note: Imaginile și datele cu privire la participanți au fost folosite cu acordul acestora și în strictă conformitate cu principiile confidențialității.

Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Peresecina implementează proiectul „Prin informare și capacitare spre consolidare și schimbare” în cadrul proiectului „MYCS: pentru o societate civilă de tineret mai puternică”, implementat de Terre des hommes – Moldova, în parteneriat cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile(România) și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (Moldova) și este cofinanțat de European Union in the Republic of Moldova.
 
Proiectul MYCS își propune să consolideze capacitățile actorilor civici locali din domeniul tineretului de a presta programe și servicii de participare și capacitare incluzivă și durabilă a tinerilor. Mai multe informații despre proiect și activități aflați aici: www.tdh.md/MYCS
 

Contactează-ne

Linkuri utile

Galerie

Proiectul „Prin informare și capacitare spre consolidare și schimbare” este desfășurat de  Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Peresecina în cadrul proiectului „MYCS: pentru o societate civilă de tineret mai puternică”, implementat de Fundația Terre des hommes Moldova, în parteneriat cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (România) și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (Moldova) și cofinanțat de Uniunea Europeană. 

Proiectul MYCS își propune să consolideze capacitățile actorilor civici locali din domeniul tineretului de a presta programe și servicii de participare și capacitare incluzivă și durabilă a tinerilor. Mai multe informații despre proiect și activități: www.tdh.md/MYCS

Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Peresecina a fost parte a programului de granturi mici pentru organizațiile societății civile, implementat de UN Women Moldova, în contextul proiectului „Integrarea dimensiunii de dizabilitate în intervențiile umanitare la criza refugiaților din Ucraina”, finanțat de Parteneriatul Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (UNPRPD).