Ziua de sâmbătă 20 aprilie 2024 a fost marcată cu roșu în calendarul beneficiarilor și voluntarilor noștri toți am așteptat-o cu nerăbdare!
Ziua de sâmbătă 20 aprilie 2024 a fost marcată cu roșu în calendarul beneficiarilor și voluntarilor noștri toți am așteptat-o cu nerăbdare!
Locul întâlnirii noastre a fost orașul Orhei, de unde am pornit la drum împreună cu cei 85 participanți dornici de aventură. Ne-am echipat cu cele mai tari rucsacuri marca ASCHF din Peresecina și le-am umplut cu multe amintiri și impresii nemaipomenite.
Prima oprire a fost miraculoasa Mănăstirea Curchi – unul din cele mai însemnate monumente ale arhitecturii basarabene situat în inima Raionului Orhei. Aici am fost întâmpinați de Părintele Iov, care ne-a îndemnat să explorăm cu îndrăzneală frumoasa ️Biserică “Nașterea Maicii Domnului” și întregul teritoriu amenajat cu multă grijă și inundat de ciripitul păsărilor.
Următoarea destinație a fost Muzeul Vatra Stramoseasca din satul Vatici. Acolo ne aștepta Moș Anton cu poarta larg deschisă și o gospodărie de invidiat, în stilul autentic moldovenesc.
Locul este o adevărată oază a satului și este opera lui Anton Lașcu și a familiei sale. Ne-am simțit bineveniți și chiar am resimțit acel mod de viață simplu și sănătos al strămoșilor noștri. Tinerii au rămas profund impresionați de această locație!
Excursia organizată de ASCHF din Peresecina pentru voluntarii, beneficiarii și prietenii noștri a fost o oportunitate excelentă pentru a celebra succesele programului nostru de voluntariat axat pe incluziunea socială a tinerilor cu dizabilități.
Am organizat o sărbătoare pe cinste într-o locație deosebit de frumoasă, chiar la Complex Turistic CODRU. Aici am fost alintați cu un tur panoramic pe teritoriul complexului, dar și cu cele mai delicioase bucate, servite cu multă grijă și atenție pentru fiecare oaspete! Am desfășurat o adevărată “Gală a voluntarilor” doar imaginați-vă emoțiile copleșitoare în momentul când voluntarii noștri rand pe rând au fost nominalizați pentru reușitele lor în activitățile de voluntariat, fiind scăldați în aplauzele sincere și pline de recunoștință a tinerilor cu dizabilități cu care au reușit să creeze momente unice și de neuitat!
Emoțiile ne-au copleșit și pe noi! Am văzut și am simțit cum s-au schimbat și au crescut voluntarii noștri în această perioadă și suntem deosebit de mândri de rezultatele lor!
Punctul culminant al excursiei a fost vizita la Rezervația Cultural-Naturală ”Orheiul Vechi” unde am dau frâu liber emoțiilor și trăirilor puternice din această zi și ne-am avântat într-o horă a incluziunii, TOȚI împreună, în ritmul dansului moldovenesc, în largul unei zilei însorite de primăvară! Părea că acest moment nu va avea sfârșit și vom fi mereu la fel de ️fericiți, ️uniți și ️de neînvins! Am vrea să creăm cât mai multe astfel de momente pentru tinerii din Raionul Orhei! Și o vom face!
Note: Imaginile și datele cu privire la beneficiari au fost folosite cu acordul acestora și în strictă conformitate cu principiile confidențialității.
Suntem Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Peresecina (ASCHF din Peresecina) – o organizație neguvernamentală, nonprofit, independentă și neafiliată politic, dedicată consolidării incluziunii sociale a persoanelor cu nevoi speciale în comunitate.
Proiectul „Prin informare și capacitare spre consolidare și schimbare” este desfășurat de Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Peresecina în cadrul proiectului „MYCS: pentru o societate civilă de tineret mai puternică”, implementat de Fundația Terre des hommes Moldova, în parteneriat cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (România) și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (Moldova) și cofinanțat de Uniunea Europeană.
Proiectul MYCS își propune să consolideze capacitățile actorilor civici locali din domeniul tineretului de a presta programe și servicii de participare și capacitare incluzivă și durabilă a tinerilor. Mai multe informații despre proiect și activități: www.tdh.md/MYCS
Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Peresecina a fost parte a programului de granturi mici pentru organizațiile societății civile, implementat de UN Women Moldova, în contextul proiectului „Integrarea dimensiunii de dizabilitate în intervențiile umanitare la criza refugiaților din Ucraina”, finanțat de Parteneriatul Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (UNPRPD).