Prima sesiune a cursului de instruire inițială a voluntarilor ASCHF din Peresecina

Prima sesiune a cursului de instruire inițială a voluntarilor

Programul de voluntariat ,,Prin informare și capacitare spre consolidare și schimbare"

Prima sesiune a cursului de instruire inițială a voluntarilor în cadrul programului de voluntariat lansat în premieră în Raionul Orhei, a avut loc la data 17 noiembrie 2023.

Am adunat o echipă de voluntari motivați, curajoși și dedicați – cu ideea comună de a contribui la crearea unei comunități incluzive. Și pentru că inițiativele cu impact se realizează de oameni dedicați și informați, primul pas în călătoria voluntarilor ASCHF din Peresecina este formarea – un curs de instruire interactiv, informativ și captivant.

Am cunoscut voluntarii noștri, curajoșii și curioșii care au răspuns la apelul nostru la acțiune! Ei sunt eroii noștri, faceți cunoștință: Generația V: Voluntari cu impact ai echipei ASCHF din Peresecina.

 

Cursul de instruire a început cu un călduros ,,Bun venit!”, unde am deschis oficial această călătorie captivantă cu prezentarea echipei de organizatori și a participanților. Am simțit energia pozitivă și entuziasmul, elemente esențiale pentru a face această experiență de voluntariat memorabilă. În continuare, am intrat în detaliile agendei cursului și am discutat așteptările pentru perioada de formare.

“În această călătorie, vom explora împreună, vom învăța din fiecare moment și vom contribui la crearea unei comunități incluzive și durabile”, a declarat Ana Rachieru, coordonatorul nostru dedicat.

Formatorul cursului de instruire, Valentina Malenchi a intrat în detaliile practice ale voluntariatului, discutând aspecte legale și avantajele voluntariatului, subliniind faptul că voluntariatul aduce beneficii nu doar comunității, ci și voluntarilor. Este o experiență de dezvoltare personală și un mod minunat de a contribui la schimbarea pozitivă.

,,Ce este voluntariatul? Comunitate, ajutor, timp, suport, dezvoltare personală, implicare, caritate, muncă și oameni – acestea sunt în topul răspunsurilor primite de la voluntari în cadrul sondajelor realizate de noi”, a menționat Valentina Malenchi, formatoare în cadrul cursului de instruire.

Momentul practic al zilei a constat în simularea activității de recrutare a voluntarilor, unde participanții au avut ocazia să se implice și să pună în practică ceea ce au învățat în prima sesiune de instruire.

Noi suntem aici pentru a ghida și susține voluntarii pe tot parcursul acestei călătorii. Cu toții suntem parte din ceva mai mare!

Ca parte a sarcinilor practice, voluntarii au fost invitați să formeze echipe și să elaboreze anunțuri de recrutare pentru proiecte specifice, cum ar fi amenajarea spațiilor verzi sau organizarea de evenimente pentru copiii cu dizabilități. Aceasta a fost o oportunitate pentru voluntari să-și pună creativitatea la treabă și să contribuie activ la dezvoltarea unor inițiative concrete.

Prima sesiune a cursului de instruire s-a încheiat cu entuziasm și dedicare. „Această experiență este un nou început, istoria pe care o vom scrie împreună în următoarele luni!”, a declarat Aurelia Șpac, coordonator de voluntari în cadrul Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor din or.Orhei, partener al ASCHF din Peresecina în această inițiativă frumoasă.

Ne exprimăm recunoștința față de voluntarii noștri minunați pentru participare și dedicație: ,,Suntem pe cale să construim ceva frumos împreună, și suntem recunoscători că sunteți parte din acest drum” a subliniat echipa ASCHF din Peresecina.

Ca și la finalul unei prime întâlniri, rămâne doar să așteptăm cu entuziasm următoarea întâlnire, cu bucuria că această călătorie va fi plină de învățare, creștere personală și contribuție la comunitate.

Note: Imaginile și datele cu privire la participanți au fost folosite cu acordul acestora și în strictă conformitate cu principiile confidențialității.

Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Peresecina implementează proiectul „Prin informare și capacitare spre consolidare și schimbare” în cadrul proiectului „MYCS: pentru o societate civilă de tineret mai puternică”, implementat de Terre des hommes – Moldova, în parteneriat cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile(România) și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (Moldova) și este cofinanțat de European Union in the Republic of Moldova.
 
Proiectul MYCS își propune să consolideze capacitățile actorilor civici locali din domeniul tineretului de a presta programe și servicii de participare și capacitare incluzivă și durabilă a tinerilor. Mai multe informații despre proiect și activități aflați aici: www.tdh.md/MYCS
 

Contactează-ne

Linkuri utile

Galerie

Proiectul „Prin informare și capacitare spre consolidare și schimbare” este desfășurat de  Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Peresecina în cadrul proiectului „MYCS: pentru o societate civilă de tineret mai puternică”, implementat de Fundația Terre des hommes Moldova, în parteneriat cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (România) și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (Moldova) și cofinanțat de Uniunea Europeană. 

Proiectul MYCS își propune să consolideze capacitățile actorilor civici locali din domeniul tineretului de a presta programe și servicii de participare și capacitare incluzivă și durabilă a tinerilor. Mai multe informații despre proiect și activități: www.tdh.md/MYCS

Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Peresecina a fost parte a programului de granturi mici pentru organizațiile societății civile, implementat de UN Women Moldova, în contextul proiectului „Integrarea dimensiunii de dizabilitate în intervențiile umanitare la criza refugiaților din Ucraina”, finanțat de Parteneriatul Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (UNPRPD).