02.05.2023 – 30.06.2024
Proiectului „MYCS: pentru o societate civilă de tineret mai puternică”, implementat de Fundația Terre des hommes Moldova, în parteneriat cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (România) și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (Moldova) și este cofinanțat de Uniunea Europeană.
Proiectul MYCS își propune să consolideze capacitățile actorilor civici locali din domeniul tineretului de a presta programe și servicii de participare și capacitare incluzivă și durabilă a tinerilor. Mai multe informații despre proiect și activități aflați aici: www.tdh.md/MYCS
SCOP
Scopul proiectului este facilitarea incluziunii sociale a tinerilor cu dizabilități mintale din Raionul Orhei prin capacitarea organizațională de implementare a programelor și serviciilor de participare incluzivă a tinerilor voluntari.
OBIECTIVE
1. Creșterea capacității organizaționale privind proiectarea și implementarea programelor de participare incluzivă pentru tineri.
2. Informarea și mobilizarea comunității în privința participării active în procesul de incluziune socială a tinerilor cu dizabilități mintale.
3. Implementarea unui program de voluntariat bazat pe participare socială și colaborare între tinerii voluntari și tinerii cu dizabilități.
Au fost odată ca niciodată, în raionul Orhei din Republica Moldova, 39 tineri cu dizabilități se confruntau cu provocări legate de socializare și integrare în cadrul comunităților locale. Acești tineri locuiau în servicii sociale, fiind asigurați cu necesitățile de trai majoritatea comodităților, însă tânjeau după oportunități de a-și dezvolta abilitățile, de a crea conexiuni, de a fi importanți și apreciați.
Și în fiecare zi, de când tinerii s-au stabilit cu traiul în servicii sociale, ei continuau să se simtă izolați, fără șansa de a-și dezvolta abilitățile sau de a se implica în activități sociale, de agrement și educaționale, alături de tinerii de vârsta lor. Potențialul lor a rămas nevalorificat, în timp ce comunitatea nu cunoștea încă abilitățile extraordinare pe care le posedau aceștia și contribuțiile unice pe care le puteau oferi.
Până când, într-o zi, echipa ASCHF din Peresecina, fiind motivată de o dorință profundă de a aborda această problemă, a decis să ofere tot suportul pentru a ajuta cești tineri. Am văzut potențialul de schimbare și am recunoscut puterea voluntariatului de a reduce distanța dintre tinerii cu dizabilități și comunitate. Ne-am propus să implementăm un program de voluntariat care să aducă împreună tinerii voluntari din raionul Orhei cu tinerii cu dizabilități în serviciile sociale. În cadrul programului, ambele grupuri au beneficiat de incluziune socială, creșterea personală și oportunități educaționale.
Din cauza asta a apărut sentimentul de apartenență pentru tinerii cu dizabilități. Aceștia au simțit bucuria interacțiunilor sociale, emoția de a se implica în activități distractive de grup și oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile și talentele. Tinerii au căpătat încredere în sine și au reușit să creeze conexiuni cu mai mulți membri ai comunităților locale.
În așa mod s-a produs o schimbare de percepție în cadrul comunității. Oamenii au început să vadă punctele forte și capacitățile unice ale acestor tineri, eliminând barierele și contestând stereotipurile.
Iar apoi s-a produs un efect de schimbare în lanț. Șase localități din Raionul Orhei au fost martori a unei transformări în atitudini și incluziune socială, pe măsură ce implicarea tinerilor voluntari și impactul programului s-au răspândit în întreaga comunitate. Acesta a devenit un catalizator pentru empatie, acceptare și schimbarea spre bine a societății.
Până când în sfârșit, s-a creat o comunitate mai incluzivă și mai prosperă, în care tinerii cu dizabilități au fost recunoscuți, apreciați și li s-au oferit oportunități de a crește și de a se manifesta pe plan social. Ei nu mai erau definiți de dizabilitățile lor, ci apreciați pentru contribuțiile lor, talentele și abilitățile unice.
De atunci, tinerii cu dizabilități din raionul Orhei au căpătat încredere, au dobândit competențe noi și au crescut oportunitățile de educație și de participare. Mai mult, raionul Orhei îmbrățișează acum o cultură a incluziunii și a voluntariatului. Succesul proiectului a deschis calea pentru continuarea programului de promovare a incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități. Strategiile ONG-ului, site-ul web și rețeaua consolidată de fundraising asigură durabilitatea programului și impactul său pe termen lung.
În această călătorie plină de inspirație, puterea voluntariatului și dedicarea ONG-ului nostru au transformat vieți, au construit punți de conexiune și au creat un viitor în care fiecare are șansa de a se simți membru deplin al comunității.
Suntem Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Peresecina (ASCHF din Peresecina) – o organizație neguvernamentală, nonprofit, independentă și neafiliată politic, dedicată consolidării incluziunii sociale a persoanelor cu nevoi speciale în comunitate.
Proiectul „Prin informare și capacitare spre consolidare și schimbare” este desfășurat de Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Peresecina în cadrul proiectului „MYCS: pentru o societate civilă de tineret mai puternică”, implementat de Fundația Terre des hommes Moldova, în parteneriat cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (România) și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (Moldova) și cofinanțat de Uniunea Europeană.
Proiectul MYCS își propune să consolideze capacitățile actorilor civici locali din domeniul tineretului de a presta programe și servicii de participare și capacitare incluzivă și durabilă a tinerilor. Mai multe informații despre proiect și activități: www.tdh.md/MYCS
Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Peresecina a fost parte a programului de granturi mici pentru organizațiile societății civile, implementat de UN Women Moldova, în contextul proiectului „Integrarea dimensiunii de dizabilitate în intervențiile umanitare la criza refugiaților din Ucraina”, finanțat de Parteneriatul Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (UNPRPD).